Pokaži šta znaš

Projekat pod nazivom „Pokaži šta znaš – crtaj, piši, pleši i samo se smiješi“ odnosi se na rad sa djecom, učenicima OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ Projekat je osmišljen da pospješi viši nivo empatije i poveća znanje djece u oblasti razvoja prava manjinskog naroda, kao i značaja očuvanja kulture i običaja pripadnika nacionalnih manjina u Crnoj Gori. Projekat je usmjeren je na povezivanje djece pripadnika manjina u cilju međusobnog upoznavanja sa različitostima njihove kulture, običaja, navika i karakterističnih tehnika slikanja, pisanja i izrade nacionalnih jela.

Bošnjačka nacionalna nošnja

U okviru projekta „Pokaži šta znaš“, održana je prva radionica sa učenicima Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“. Radionice na temu „UMJETNOSTI, KALIGRAFIJA i TEZHIP“ održala je profesorica Jasmina Ličina iz Medrese „Mehmed Fatih“, inače sertifikovana iz oblasti ebru i tezhipa. Nakon edukacije učenici su pravili praznične čestitke koristeći dekupaž i tezhip tehnike. Projekat je podržan od MINISTARSTVA PRAVDE, LJUDSKIH I MANJINSKA PRAVA

U okviru projekta “Pokaži šta znaš” , 05. i 06.12.2020. godine održane su radionice sa učenicima sedmog, osmog i devetog razreda Osnovne škole “ Božidar Vuković Podgoričanin“. Radionice na temu “UMJETNOST, KALIGRAFIJA i TEZHIP” održala je profesorica Jasmina Ličina iz Medrese “Mehmed Fatih”, inače sertifikovana iz oblasti ebru i tezhipa. Nakon edukacije učenici su pravili praznične čestitke koristeći tezhip tehniku. PROJEKAT JE PODRZAN OD STRANE MINISTARSTVA PRAVDE LJUDSKIH I MANJINSKA PRAVA

Radionica TEZHIP

Radionica na temu EBRU sa učenicima Oš “Božidar Vuković Podgoričanin”

U okviru projekta “ Pokaži šta znaš”, učenici Oš “ Božidar Vuković Podgoričanin” su imali priliku da se kroz niz radionica, upoznaju sa kuturom nacionalnih manjina. Upoznavanje sa nacionalnom kuhnjom, folklorom i ebru slikanjem, kao i pricama i legendama koje su vezane za njih, je bila prilika da djeca saznaju sto vise o tradiciji jednog naroda, koja se nazalost, polako zaboravlja. Detaljnije na bazaru koji će se održati u subotu i nedjelju(29. I 30. maja) a na kojem će biti prezentovano sve što je nastalo na radionicama. Sačuvajmo sebe od zaborava i predstavimo sebe drugima, bio je slogan sa kojim smo se vodili kroz ove radionice.

Edukacija u prirodi – brdo Gorica, učenice Oš “Božidar Vuković Podgoričanin”Učenice su upoznate sa dječijim pravima koje će kao vršnjački edukatori prenositi na svoje vršnjake. Takodje imale su priliku da čuju više o karakterističnoj arhitekturi manjinskog naroda i prepoznaju obrise različitih kultura na terenu u obilasku Podgorice.

Izložba radova učenika OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” nastali pod mentorstvom profesorice Jasmine Ličine, u toku projekta “Pokaži šta znas” u subotu (22.maja) i nedjelju( 23. maja) su bili izloženi na bazaru u prostorijama organizacije. Svi posjetioci imali su priliku i da se oprobaju u crtanju tezhipa i slikanja na vodi i da okuse tradicionalna jela poput baklave, tulumbi, kafaifa, halve, urmasica, gurabija, tahana, mantija, pita, bureka, priganica itd. Dekorisano u stilu nekadašnje sofre, dočekani toplom dobrodošlicom uz kahvu, caj i priganice, posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa kulturom i običajima islamske tradicije.