Kvir kul

Projekat pod nazivom „Kvir kul“ osmišljen je sa ciljem zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, konkretno zaštite i unapređenja ljudskih prava LGBTI osoba.

Ovim Projektom oblast zaštite i unapređenja prava LGBTI osoba biće unaprijeđena kroz obezbjeđivanje drugačijeg pristupa rada i servisa podrške za ovu ciljnu grupu, kao i kroz eduka
ciju zaposlenih u sistemu obrazovanja u cilju eleminisanja diskriminacije u pogledu prava LGBTI osoba na sopstvenu kulturu i autentičan izraz.

Promocija kvir kulture u dop in centru kroz tematske večeri od 20. aprila.
20.04.2023. zakazana promocija knjige Minje Marđonović

https://www.cdm.me/drustvo/promocija-knjige-jefimija-zena-koja-ceka/

Organizovane tematske večeri u drop in centru:
Prvo tematsko veče sa Minjom Marđonović.

Promocija knjige „Jefimija žena koja čeka“ i promocija kvir kuture održana je 20.04.2023. godine
Sprovedena medijska kampanja sa promocijom aktivnosti i promocijom drop in centra

https://www.cdm.me/drustvo/promocija-knjige-jefimija-zena-koja-ceka/

Promocijom knjige „Jefimija, žena koja čeka“, sinoc ie u prostoriiama nvo Sistem odrzano prvo tematsko kulturno vece, autorke Mine Mardjonovic koja je diplomirala politikologiju, a zatim masterirala kulturologiju kritikom institucije braka iz perspektive slobodne ljubavi, oslanjajuci se pritom na anarhisticke eseje duvene feministkinje dvadesetog vijeka – Eme Goldman.

Doktorantkinja je kulturologije a fakultetu Politickih nauka u Beogradu.

Pored akademske posvecenosti feministickoj teoriji, Minja Mardonovic svoiu politicku borbu artikulise kroz drustveno angazovanu knjizevnost.
Autorka je predstavila knjigu i osvrnula se na polozaj zene i Igbti zajednice kako u nasoj sredini tako i u Indoneziji, drzavi u kojoj se desava radnja romana.
Prvo, od sest tematskih veceri, realizovano je u okviru projekta „Kvir kul“ koje je podrzalo Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

Tematsko vece je vodila novinarka Tijana Perović kojoj dugujemo posebnu zahvlalnost.

Organizovano 2. tematsko veče „Ljubav kroz Ilijadu“ sa Ognjenom Banovićem, Petrom Markovićem i Tijanom Perović
12.06.2023. godine

U okviru projekta “Kvir kul” realizovano je drugo književno veče u prostorijama nevladine organizacije Sistem.

„Ljubav kroz Ilijadu“ otvorila je novinarka Tijana Perović započevši diskusiju sa psihologom Petrom Markovićem uporedjujući životni ambijent nekada i sada.
Gost večeri Ognjen Banović, dočarao je ljubavi koje su dio Homerove „Ilijade“ i odveo nas u doba trojanskog rata, Zevsa, Odiseja, Ahila, Patrokla i ostalih epskih junaka.

Organizovana 3. tematsko veče „Ilijada 21. vijeka“ i nastavak 2. večeri sa Ognjenom Banovič i Tijanom Perović, zbog velikog interesovanja i potražnje.
Tumačenjem ljubavi iz kultnog Homerovog djela upoređujući životni ambijent nekada i sad.

Ognjen Banovićm dočarao je svim prisutnima ljubavi koje su dio Homerove Ilijade i odveo prisutne i zainteresovane u doba trojanskog rata, Grčke mitologije, Zevsa, Here, Odiseja, Ahila i Patrokla i ostalih epskih junaka.

23.06. 2023. prezentovan promo video
https://www.instagram.com/reel/Ct1i2hVIhRI/