Doživotna zatvorska kazna za počinitelje silovanja

Doživotna zatvorska kazna za počinitelje silovanja, registar seksulanih prestupnika, zakon o kastraciji i procesuiranje prijavljenog nasilja bez mogućnosti povlačenja prijave
U organizaciji NVO „Sistem“ i udruženja Psihoaktiv, na Trgu nezavisnosti u Podgorici juče je održan protest protiv nasilja.

Izvršna direktorica NVO Sistem Neda Radović istakla je da borba s počiniocima nasilja mora biti brutalna i bez izuzetaka, bilo da se radi o javnoj ličnosti ili anonimnoj osobi. “I tu ne smijemo stati. Jer šta je naša bespoštedna borba ako će neko sjutra odlučiti da je kazna koju je nasilnik dobio prestroga. Tražimo empatiju, tražimo razumijevanje. Poručujemo svima onima koji su u prilici da preinače kaznu, onima koji su je i te kako zaslužili, da ih tako motivišu da počine novi zločin“, poručila je ona.

„Pitamo se šta je sa registrom pedofila, koji je trebalo da bude gotov još od decembra prošle godine. Kada će Ministarstvo pravde i Vlada Crne Gore, koji plate primaju od građana Crne Gore, početi da obavljaju svoj posao odgovorno i u interesu svih građana. Zašto se imena pedofila i silovatelja skrivaju dok su imena žrtava dostupna na svakom koraku? Pitamo se šta sprečava Crnu Goru da, poput nekih razvijenih država svijeta, sveobuhvatni problem seksualnog nasilja riješi zakonom o kastraciji. Vrijeme da država pokaže da žrtve nisu nevidljive za naš sistem. Tražimo doživotnu zatvorsku kaznu za počinitelje silovanja. Zahtijevamo od nadležnih državnih organa da se jednom prijavljeno nasilje u porodici procesuira po službenoj dužnosti, pa čak i nakon što žrtva odustane od daljeg gonjenja. Na taj način ne dozvolite da žrtve pod pritiskom odustanu od tužbe, jer time stavljate u životnu opasnost njih i rušite autoritet pripadnika policije koji je lišio slobode nasilnika“, kazala je Radović.

Emina Čunmuljaj je istakla da je očekivala veću podršku građana kada je ova tema u pitanju, a posebno ako se ima u vidu da gotovo u svakoj kući neka žena je pretpjela neki vid nasilja ili je istjerana iz te kuće. Kako je dodala nada se da je ovo ipak samo početak i pozvala građane i građanke da se odazovu naredni put u većem broju. „Nadam se da je ovo početak, jer ako se mi ne trudimo ni sistem se neće promijeniti, a potrebno je da se mijenja“, poručila je Čunmuljaj.
Predsjednik Internacionalane policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić poručio je da u našoj zemlji treba mijenjati sudsku granu vlasti. „U crnogorskom sudstvu treba sprovesti veting i pokazati da u našem sudstvu nije mjesto onima koji ne sude adekvatno. Dok to ne uradimo neće biti ni adekvatnih presuda“, kazao je Pekić, poručivši da treba mijenjati Krivični zakonik Crne Gore.

Minja Marđonović je javnost upitala gdje je ono čuveno crnoogorsko čojstvo i junaštvo, onaj neotesani, a mnogo važni poriv za slobodom? “Ubilo ga je nasilje. Iznijeću vam podatak da 51 % žena na ovom svijetu gine baš tamo gdje ne treba da bude hrabra, već sigurna, a to je njen dom. U patrijarhatu su najveće žrtve žene, žrtve ratova su žene, žrtve slobodnog mišljenja su žene, žrtve sopstvenog tijela su žene i žrtve sopstvene duše su žene”, istakla je ona.
Kosta Mijušković iz organizacije Psihoaktiv kazao je da nekada čak iz dobre namjere pripremimo djecu za uloge žrtve, nasilnika i društvno-političkih sistema. On je naglasio da su posljedice strogih rodnih uloga slabo mentalno zdravlje, manjak emotivne pismenosti i bliskosti, problem sa učenjem, agresija.
Goran Ćetković, iz organizacije Domino, istakao je da su naši resursi jako limitirani i moramo ih trošiti ciljano. “Možda ne možemo da direktno utičemo na nasilnike današnjice, ali ono što možemo je – da ciljano i istrajno vršimo pritisak na sistem pravosuđa, sve dok ne počne da radi u interesu onih koji im daju plate”.
Aida Piranić, saveznica, obratila se riječima podrške svakoj žrtvi. “Želim da ohrabrim svakoga da prijavi nasilje na samom početku, jer nasilje je klica koja se vrlo brzo razvija, prenosi i ostavlja tragove za cijeli život”.

Kampanja će trajati sve dok se ne ispune zahtjevi sa protesta, a oni su više nego jasni – doživotna zatvorska kazna za počinitelje silovanja, registar seksulanih prestupnika, zakon o kastraciji i procesuiranje prijavljenog nasilja bez mogućnosti povlačenja prijave.

Skupu su prisusutvovale i Zdenka Popovic, potpredsjednica Skupštine Crne Gore i Jelena Marković, potpredsjednica Liberalne partije Crne Gore,
Dr Valentina Minic, predsjednica Foruma zena, Andjela Vojinovic, potpredsjednica Foruma zena Demokrata, poslanica, Roberta Camaj članica Glavnog odbora Foruma zena Demokrata.